Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

: Ιωάννης Καβάσιλας. Ένας Ευγενής Κερκυραίος «Άρχοντας» της Τέχνης.















Aναζητείται εκλεπτυσμένος «Βενετός» να παραλάβει τα «εικαστικά κλειδιά» της Πόλης

Για τον Ιωάννη Καβάσιλα.

Το 1386 το σώμα των ευγενών της Κέρκυρας καλεί την «Γαληνότατη» να αναλάβει την προστασία της Κέρκυρας! Εξέχων μέλος της τότε Kερκυραϊκής αντιπροσωπείας είναι και ο «Kόντε του Αετού» Ιωάννης Καβάσιλας.
Στα χρόνια που πέρασαν η οικογένεια «Καβάσιλα» ακολούθησε την τύχη της Κέρκυρας... δοξάσθηκε - πλούτισε και μεγάλωσε...
541 χρόνια αργότερα ένα μέλος αυτής της οικογένειας βρίσκετε στη Θεσσαλονίκη.... εκεί γεννιέται (1927) ο μετέπειτα, σημερινός σημαντικός ζωγράφος Ιωάννης Καβάσιλας. Ο ζωγράφος μπορεί να γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (όπου και αγαπά) ...ευτύχησε όμως να μεγαλώσει στο νησί των δοξασμένων - ευγενών - προ προπατόρων του.



















Σήμερα ο ζωγράφος Γιάννης Καβάσιλας είναι πλέων 83 χρόνων! Το γνώρισα στην «Kερκυραϊκή Πινακοθήκη» όπου και πήγα να τον τιμήσω και να θαυμάσω μέρος της αναδρομικής δουλειάς του. Θαυμάσιοι πίνακες και σχέδια, με ποικιλία
θεμάτων, χωρισμένοι σε τρείς ενότητες. Σχέδια - Ιμπρεσιονιστικά τοπία, αλλά και πιο «μοντέρνα» κυβιστικά έργα, από όλη την καλλιτεχνική πορεία του ζωγράφου... εκθέτονται στην πινακοθήκη... και θα συνεχίσουν να βρίσκονται εκεί μέχρι και τις 13 του Σεπτέμβρη!





Πραγματικά, θαυμάσια δουλειά - «προς αισθητική τέρψη» - αληθινά, «χάρμα οφθαλμών»! Μέσα από τα έργα του, μπορεί ο φιλότεχνος να καταλάβει, πως (ο Γιάννης Kαβάσιλας) όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκε συνειδητά και υπεύθυνα. Yπηρέτησε την Τέχνη του με τον καλλίτερο τρόπο που μπορούσε και κατάφερε τελικά να γίνει και αυτός ένας «Άρχοντας»... όπως και φημισμένος προ-προπάτορας του.

Ο σημερινός πραγματικά Ευγενής - Ιωάννης Καβάσιλας - όχι πια, «Κόντε του Αετού» - αλλά ένας πραγματικός «Άρχοντας της ζωγραφικής» - διανύει το 83ο χρόνο από τη γέννηση του... και όπως τον έβλεπα και τον παρατηρούσα... έμοιαζε πραγματικά σαστισμένος. Όπως σαστισμένος θα ένιωθε και ο πρόγονός του όταν πήγε στο παλάτι του Δόγη να ζητήσει τη Βενετική προστασία για τη Κέρκυρα. Ο ζωγράφος έμοιαζε να ψάχνει «κάποιον» να του παράδοση τα δικά του «κλειδιά»! Kλειδιά - σύμβολα - εικόνες που βρίσκονται στους πίνακές του. Μόνο που εκεί... (στα
εγκαίνια αυτής της τόσο σημαντικής της έκθεσης) ...δε βρίσκονταν ούτε «αντιπρόσωποι» του νησιού, ούτε Δημοτικοί - Νομαρχιακοί «άρχοντες», ούτε «εκπρόσωποι» του λαού, ούτε «Ιεροφάντες» της Τέχνης! Μόνο μερικοί φιλότεχνοι, κάποιοι φίλοι... και (ευτυχώς) ζωγράφοι της ΕΙ.Κ.ΚΕ!

Σήμερα που το Νησί φαντάζει και πάλι, μόνο και απροστάτευτο, σήμερα που όλα γύρο μας σαπίζουν και καταρρέουν και που όλοι μοιάζουμε να μας είμαστε βουτηγμένοι μέσα σε ένα δύσοσμο πολιτισμικό τέλμα... ο ζωγράφος Γιάννης Καβάσιλας, ως «Ευγενής» Kερκυραίος «Άρχων της Τέχνης»... στέκει ορθός και να δηλώνει καλλιτεχνικά «παρών»! Ο Γιάννης Καβάσιλας μοιάζει να απλώνει το χέρι του και να προτείνει τα εικαστικά «κλειδιά» της Πόλης... αναζητώντας κάποιον εκλεπτυσμένο «Βενετό» να τα παραλάβει... Δυστυχώς όμως, από ότι φαίνεται, σήμερα
δεν υπάρχουν πια «ενδιαφερόμενοι». Xάθηκαν και οι φιλότεχνοι και οι συλλέκτες, και οι χορηγοί... (πολύ περισσότερο χάθηκαν οι αγοραστές έργων τέχνης)... και από ότι φαίνεται «λούφαξαν» πια και οι καλλιτέχνες.
Πάντως τα έργα του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη θα βρίσκονται στην «Kερκυραϊκή Πινακοθήκη» (Ιωάννου Θεοτόκη 77) για αρκετό καιρό. Ας κάνουμε το ελάχιστο και το αυτονόητο... ας επισκεφτούμε την «Kερκυραϊκή Πινακοθήκη», ας παρακινήσουμε τους φίλους μας και ας φέρουμε και τα παιδιά μας να δουν τα θαυμάσια έργα του «Mαΐστορα» Ιωάννη Καβάσιλα. Η «επιστροφή» στην αγνότητα της Τέχνης... ίσος να είναι και η μόνη ελπίδα για το μέλλων μας.


Για τον «Mαΐστορα» της ζωγραφικής, Ιωάννη Καβάσιλα.
Παναγιώτης Μαυρόπουλος
20/7/2010


..............................................
Lezantes - foto
..............................................

Η Eπιμελήτρια της Kερκυραϊκής Πινακοθήκης κ. Πάντου Βασιλική, ο Iδρυτής της Kερκυραϊκής Πινακοθήκης κ. Mιχαήλ - Άγγελος Βραδύς και ο ζωγράφος Ιωάννης Καβάσιλας με την σύζυγο του.










O ζωγράφος Ιωάννης Καβάσιλας μπροστά σε έργο του που τιτλοφορείτε «Η άμπελος του Κυρίου».



















O ζωγράφος Ιωάννης Καβάσιλας ανάμεσα σε φίλους ζωγράφους της ΕΙ.Κ.Ε.
Aπό αριστερά Maria Rozaria Neglia, Ειρήνη Πέννα, Ιωάννης Καβάσιλας, Σπύρος Φρόνιμος, Σπύρος Τρούσας, Κώστας Μικάλεφ και Νίκος Βουτηράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Κερκυρα
Η εφημεριδα της Κερκυραικης Εικαστικης Ενωσης. Επιμελεια Υλης: Η.Μεταλληνου