Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ( 16oς-17ος αι. )

Απ την περίοδο που οι Ενετοί κατέκτησαν τα Επτάνησα ( 14 ος αι. ) και γενικά τους ελληνικούς τόπους , η ελληνική ζωγραφική της αγνής Βυζαντινής παράδοσης δέχθηκε την επιρροή της τέχνης της Δύσης, αρχικά στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Η Κρήτη, δε γνώρισε ιδιαίτερη καλλιτεχνική ακμή και οι Κρήτες ζωγράφοι με τους μαθητές τους ζωγράφιζαν φορητές εικόνες, τοιχογραφίες και ουρανίες σε ναούς και μοναστήρια σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Δημιούργησαν μια ιδιαίτερη Σχολή ζωγραφικής με τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που μπορεί να ονομαστεί ¨Βενετοκρητική¨.

Τα βασικά της γνωρίσματα ήταν Βυζαντινής Σχολής με επιρροές απ την Ιταλική Αναγέννηση.Το σχέδιο της ήταν στερεό και λιτό,τα χρώματα της μάλλον σκούρα και οι μορφές της ασκητικές. Ιδιαίτερο επίσης γνώρισμα ήταν η απότομη φωτοσκίαση εκ παραλλήλου με την ανάγλυφη παρουσίαση των αντικειμένων.
Ο πρώτος διδάξας αυτής της Βενετοκρητικής στην Κέρκυρα, υπήρξε ο ΜΙΧΑΙΛ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ, ο οποίος γεννήθηκε στην Κρήτη περί το 1500, όπου έλαβε τα πρώτα μαθήματα της εικαστικής τέχνης και στη συνέχεια τελειοποίησε τις σπουδές του στη Βενετία, λίγα χρόνια πριν απ τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Κρέκο).
Πριν αφοσιωθεί στην ζωγραφική , εργάστηκε στην Ζάκυνθο και δη με τη διακόσμηση χειρογράφων στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης των σιναϊτών.
Στη Βενετία, αποτύπωσε αγιογραφίες στον ελληνικό ναό του Αγίου Γεωργίου και κατόπιν περιηγήθηκε σε πολλές πόλεις της Ιταλίας και της Ελλάδας και έργα του αναγνωρίστηκαν στην Κρήτη, στην Ζάκυνθο, στον Οσιο Λουκά της Βοιωτίας, στην Αθήνα στο μοναστήρι του Σινά και αλλού.
Η ακμή της εργασίας του σημειώνεται κατά την περίοδο 1540-1585.
Στην Κέρκυρα, ήρθε κατά το 1571, όπου και εργάστηκε.
Αξιοθαύμαστα είναι τα έργα του στο ναό της Τριμάρτυρος που στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στον ναό του Κοιμητηρίου. Πρόκειται για αναπαραστάσεις του λιθοβολισμού του Πρωτομάρτυρος Στέφανου, την Αποτομή της κεφαλής του Προδρόμου Ιωάννου και τους τρεις μάρτυρες Σέργιο, Βάκχο και Ιουστίνο. Επίσης, στον Μηρτοπολιτικό Ναό της Κέρκυρας, υπάρχει η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, εμπλουτισμένη με μικρογραφίες απ το βίο του Αγίου.
Η τέχνη του Δαμασκηνού,παρουσιάζεται με εναλλαγές και δη, είναι αυστηρή όταν αποτυπώνει Δεσποτικές εικόνες και πιο προοδευτική και τολμηρή στις άλλες, αλλά, γενικά στα έργα που συνδυάζεται η Βυζαντινή αυστηρότητα, με τη ρεαλιστική γραμμή της Δυτικής τέχνης.
Είναι άξιο προσοχής, πώς η τέχνη του Δαμασκηνού, υπήρξε το'' alter ego '' για αγιογράφους των επόμενων γενεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Κερκυρα
Η εφημεριδα της Κερκυραικης Εικαστικης Ενωσης. Επιμελεια Υλης: Η.Μεταλληνου