Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

EKΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Ο ΚΟΙ.Σ.Π.Ε. Κέρκυρας ''ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ''
Έχει την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσει στην έκθεση ζωγραφικής στο
ΝΕΟ ΚΑΦΕ ''DUSK'' Δονζλότ 21 Παλαιό λιμάνι
Έκθεση των ζωγράφων "ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΟΥ ΕΛΕΝΑΣ
Η έκθεση θα διαρκέσει από 23 /4 /2009 - 23 /5 /2009
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ..!

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΖΩΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ( 16oς-17ος αι. )

Απ την περίοδο που οι Ενετοί κατέκτησαν τα Επτάνησα ( 14 ος αι. ) και γενικά τους ελληνικούς τόπους , η ελληνική ζωγραφική της αγνής Βυζαντινής παράδοσης δέχθηκε την επιρροή της τέχνης της Δύσης, αρχικά στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Η Κρήτη, δε γνώρισε ιδιαίτερη καλλιτεχνική ακμή και οι Κρήτες ζωγράφοι με τους μαθητές τους ζωγράφιζαν φορητές εικόνες, τοιχογραφίες και ουρανίες σε ναούς και μοναστήρια σε όλο τον Ελλαδικό χώρο. Δημιούργησαν μια ιδιαίτερη Σχολή ζωγραφικής με τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα, που μπορεί να ονομαστεί ¨Βενετοκρητική¨.

Τα βασικά της γνωρίσματα ήταν Βυζαντινής Σχολής με επιρροές απ την Ιταλική Αναγέννηση.Το σχέδιο της ήταν στερεό και λιτό,τα χρώματα της μάλλον σκούρα και οι μορφές της ασκητικές. Ιδιαίτερο επίσης γνώρισμα ήταν η απότομη φωτοσκίαση εκ παραλλήλου με την ανάγλυφη παρουσίαση των αντικειμένων.
Ο πρώτος διδάξας αυτής της Βενετοκρητικής στην Κέρκυρα, υπήρξε ο ΜΙΧΑΙΛ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ, ο οποίος γεννήθηκε στην Κρήτη περί το 1500, όπου έλαβε τα πρώτα μαθήματα της εικαστικής τέχνης και στη συνέχεια τελειοποίησε τις σπουδές του στη Βενετία, λίγα χρόνια πριν απ τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Κρέκο).
Πριν αφοσιωθεί στην ζωγραφική , εργάστηκε στην Ζάκυνθο και δη με τη διακόσμηση χειρογράφων στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης των σιναϊτών.
Στη Βενετία, αποτύπωσε αγιογραφίες στον ελληνικό ναό του Αγίου Γεωργίου και κατόπιν περιηγήθηκε σε πολλές πόλεις της Ιταλίας και της Ελλάδας και έργα του αναγνωρίστηκαν στην Κρήτη, στην Ζάκυνθο, στον Οσιο Λουκά της Βοιωτίας, στην Αθήνα στο μοναστήρι του Σινά και αλλού.
Η ακμή της εργασίας του σημειώνεται κατά την περίοδο 1540-1585.
Στην Κέρκυρα, ήρθε κατά το 1571, όπου και εργάστηκε.
Αξιοθαύμαστα είναι τα έργα του στο ναό της Τριμάρτυρος που στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στον ναό του Κοιμητηρίου. Πρόκειται για αναπαραστάσεις του λιθοβολισμού του Πρωτομάρτυρος Στέφανου, την Αποτομή της κεφαλής του Προδρόμου Ιωάννου και τους τρεις μάρτυρες Σέργιο, Βάκχο και Ιουστίνο. Επίσης, στον Μηρτοπολιτικό Ναό της Κέρκυρας, υπάρχει η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, εμπλουτισμένη με μικρογραφίες απ το βίο του Αγίου.
Η τέχνη του Δαμασκηνού,παρουσιάζεται με εναλλαγές και δη, είναι αυστηρή όταν αποτυπώνει Δεσποτικές εικόνες και πιο προοδευτική και τολμηρή στις άλλες, αλλά, γενικά στα έργα που συνδυάζεται η Βυζαντινή αυστηρότητα, με τη ρεαλιστική γραμμή της Δυτικής τέχνης.
Είναι άξιο προσοχής, πώς η τέχνη του Δαμασκηνού, υπήρξε το'' alter ego '' για αγιογράφους των επόμενων γενεών.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Αγαπητοί μας φίλοι, με την αρχή του νέου έτους και εν μέσω πολέμων, θανάτων, καταστροφών, ανατιμήσεων, αυξημένων ποσοστών φτώχειας και ανεργίας, αρκετής αβεβαιότητας και πλήθους άλλων κακών με άσχημες όψεις για όλο τον κόσμο, μαζί με τις ευχές μας για περισσότερη ειρήνη, ηρεμία και δημιουργική δράση, παίρνουμε το θάρρος να σας προτείνουμε να συμμετέχουμε φέτος στην καλλιέργεια μίας σχέσης μεγάλης διάρκειας και αντοχής. Μίας πολύ πολύ ανθρώπινης σχέσης, αυτής που αναπτύσσεται μεταξύ μας και της ωραιότητας Πολύ συχνά τις τελευταίες ημέρες και εξαιτίας της ορκωμοσίας του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, οι απόψεις πολιτικών όπως ο Αβραάμ Λίνκολν, έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα και συνεχώς μας ανακοινώνονται μέσω των ΜΜΕ ¨ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΟΥΜΕ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ¨. Ας προσθέσουμε σε αυτή τη σοφή διαπίστωση, ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους ασχολούνται και διαχειρίζονται τα κοινά σε όλες τις εποχές, ακόμα μία καθημερινή σκέψη που αφορά όλους μας και περιγράφει ό, τι συχνά μας συμβαίνει, απρόοπτα, κρυφά και φανερά, επίσης όμως διαχρονικά, ¨ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ¨. Και ποια είναι αυτή η ομορφιά. Ας πούμε, η καθημερινή όψη της ωραιότητας όπως συναντάται στο φυσικό περιβάλλον αλλά και σε αυτό που εμείς δημιουργούμε ορίζοντάς το ως καλαισθησία (για να παίξουμε και λίγο με τις έννοιες). Παίρνουμε επομένως το θάρρος να σας προτείνουμε να αρχίσουμε ή να συνεχίσουμε με σθένος το 2009 την καλλιέργεια μίας διαρκούς σχέσης με την ΟΜΟΡΦΙΑ, να αντισταθούμε στην διεύρυνση της ασχήμιας που μας κατακλύζει και μας πνίγει από παντού και να αντλήσουμε από αυτή την σχέση, ψυχική δύναμη για κάθε προσπάθειά μας κατά το νέο έτος.

Ας αναζητήσουμε επομένως το αιώνιο καταφύγιο της ανθρώπινης ομορφιάς, την τέχνη και τα παράγωγά της. Και όλα αυτά, στην αληθινά ¨ωραία¨, αν και συχνά περιφρονημένη από εμάς τους ίδιους, πόλη μας, εν μέσω ενός φυσικού τοπίου, μεγάλου κάλους, αν και επίσης σε κίνδυνο, όπου κρύβονται πολλοί μικροί και μεγάλοι ¨θησαυροί¨ομορφιάς. Ας μην τους αφήσουμε ανενεργούς, ας τους ανακαλύψουμε. Τα έργα των καλλιτεχνών τους μεταφέρουν και μας τους παραδίδουν, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα μαγικό ταξίδι γνώσης στην αρμονία. Καθώς πλησιάζουμε την ¨κιβωτό¨ αυτή της ομορφιάς, τα έργα τέχνης, ας αναλογισθούμε τις σημαντικές αλλαγές που θα έφερνε η εισαγωγή της αρμονίας, του μέτρου, στην καθημερινή μας ζωή. Ας φαντασθούμε ένα κόσμο εύρυθμο, αρμονικό, απαλλαγμένο από τα περιττά στοιχεία, τις υπερβολές, τις φλυαρίες, τις υπερεκτιμήσεις, τις συσσωρεύσεις κάθε είδους που δημιουργούν ασφυξία όπως συμβαίνει συνήθως με τις δράσεις του υπερεγώ μας. Η ικανοποίηση από την γνωριμία και την επαφή με τα έργα τέχνης και τον κόσμο της αρμονίας είναι αξέχαστη γιατί αφορά κατευθείαν τους δρόμους της καρδιάς και της ψυχής μας. Όσοι δεν έχουν ακόμα επιχειρήσει αυτή την επικοινωνία, ας μην διστάσουν το 2009. Ιδιαίτερα οι γονείς που εκτός από τα δικά τους έχουν και τα μάτια των παιδιών τους να τέρψουν. Τα Μουσεία της πόλης μας και όλης της Κέρκυρας καθώς και οι Πινακοθήκες, είναι ανοικτοί χώροι προβολής των έργων τέχνης όλων των εποχών. Μας περιμένουν να τους επισκεπτούμε, να γνωρίσουμε τα έργα τέχνης, να συνομιλήσουμε μαζί τους, να τα πλησιάσουμε με την φαντασία και τα συναισθήματά μας, ο καθένας μας όπως επιθυμεί. Γιατί μόνο έτσι ελεύθερα αισθανόμαστε τις ¨κιβωτούς¨ της ομορφιάς και αυτή η επαφή φέρνει μία ασυνήθιστη αλλά πολύ βαθιά και ουσιαστική ψυχική ανακούφιση. Και είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι μαγευτικοί αυτοί περίπατοί μας θα μας φέρουν ξανά και ξανά εμπρός από ό,τι μας εκφράζει περισσότερο. Θα επιλέξουμε τα ¨δικά¨ μας έργα τέχνης που θα παρακολουθούμε σε κάθε τους νέα έκθεση και προβολή, θα θελήσουμε να έχουμε στον χώρο μας σε έγκυρα αντίγραφα, να τα δείχνουμε σε όσους και εμείς αγαπάμε (για να θυμηθώ την προτροπή του δασκάλου μου στην Ιστορία της Τέχνης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο που μας παρακινούσε να δείχνουμε τα έργα τέχνης σε όσους αγαπάμε, πριν προχωρήσουμε σε επιστημονικές αναλύσεις και ερμηνείες). Ας μην αποκλείσουμε από τις αναζητήσεις αυτές της ομορφιάς κάποιους χώρους προβολής της τέχνης στην πόλη μας. Ας μην επαναπαυτούμε σε μία πρώτη επίσκεψη. Κανείς ποτέ δεν ξέρει πού θα ανακαλύψει το ¨δικό¨ του έργο τέχνης. Προσωπικά, προσφάτως βρήκα το ¨δικό¨ μου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη μας, στο Παλαιό Φρούριο, να είναι αναρτημένο στο διάδρομο μεταξύ των αναγνωστηρίων. Πρόκειται για ένα έργο ζωγραφικής, μία υπέροχη λιτή προσωπογραφία του Κωνσταντίνου Θεοτόκη από την Αγλαία Παπά που θα ήταν πολύ ωραίο να δουν από κοντά όσοι επισκέπτονται το Φρούριο

Συντόμως , όσοι από εμάς ενδιαφέρονται να ¨υιοθετήσουν¨ σοβαρά ένα ή περισσότερα έργα τέχνης με τις παραπάνω μεθόδους, τουλάχιστον από τις συλλογές της ¨Πινακοθήκης του Δήμου Κερκυραίων¨ και είναι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούν να επισκέπτουν την ψηφιοποιημένη συλλογή 182 έργων τέχνης όλων των ειδών, να πληροφορηθούν για αυτά και να περιηγηθούν εικονικά στην μόνιμη έκθεση της κερκυραϊκής ζωγραφικής, 16ου - 20ου αιώνων, που παρουσιάζεται στο κοινό στα Παλαιά Ανάκτορα, στον ιστότοπο www.artcorfu.com. Πρόκειται για μία από τις προτάσεις μας στο ταξίδι της ομορφιάς και της τέχνης το 2009. Οι φίλοι μας επισκέπτες θα μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους, να ζητούν περισσότερες πληροφορίες για τα έργα που επιλέγουν στον ειδικό χώρο συζήτησης, Forum, που έχει σχεδιασθεί για αυτό το σκοπό. Όσοι θα εγγραφούν ως ¨φίλοι ή ανάδοχοι¨ ενός ή περισσότερων έργων τέχνης θα έχουν την δυνατότητα επίσης να προμηθευτούν τα αντίγραφά τους με ειδική έκπτωση όπως και τις εκδόσεις της Πινακοθήκης, να έχουν μειωμένη είσοδο σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με εισιτήριο, μειωμένη εισφορά για την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών σεμιναρίων μας για την τέχνη, επίσης τακτική ενημέρωση για την συντήρηση και προβολή των έργων αυτών κ.λπ. Η οργάνωση του συστήματος αυτού για την ενίσχυση και καλλιέργεια της στενής σχέσης θεατή και έργων τέχνης αποτελεί μία σημαντική προτεραιότητα της Πινακοθήκης και υπήρξε πρώτιστος στόχος της υλοποίησης του έργου¨Δημιουργία Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων για την Επτανησιακή Τέχνη στην Κέρκυρα, 16ου - 20ου αι. ¨ που συντόμως θα βρίσκεται σε πλήρη χρήση και στην διάθεση του κοινού. Για όλους μας ωστόσο, χρήστες του Διαδικτύου και μη, η επίσκεψη και γνωριμία με το ίδιο το έργο τέχνης στον χώρο που το φιλοξενεί είναι η μόνη, αναντικατάστατη οδός για την καλλιέργεια μίας σοβαρής σχέσης ζωής όπως ακριβώς με μία μεγάλη φιλία και πολύ περισσότερο με μία ¨υιοθεσία¨.

Μαρία Μελέντη, ιστορικός τέχνης.

Αναγνώστες

Πληροφορίες

Κερκυρα
Η εφημεριδα της Κερκυραικης Εικαστικης Ενωσης. Επιμελεια Υλης: Η.Μεταλληνου